Přejít na obsah

Naposledy vložené příspěvky

Absolute War!: The Attack on Russia 1941-45 : Dojmy : Co mi k tomu řeknete?

Siaron,  [13:25:54 | 20. Čer 2019]

Ostatní pokec : Ostatní zcela neherní témata : Co vas pobavilo

btk,  [13:00:39 | 20. Čer 2019]

Ostatní pokec : Hudba : Black metal

Lomikar,  [11:05:41 | 20. Čer 2019]

Blood Bowl (2016 edition) : Kompost : Skill na Khorne Heralda?

falco,  [11:01:32 | 20. Čer 2019]

Blood Bowl (2016 edition) : Novinky : Chaos League - 6. ročník

Marvin,  [9:48:06 | 20. Čer 2019]

Obecný pokec o hrách, hraní či herních projektech : Videonovinky ze světa deskových her : Deskoherní inkvizice - podcast

marektomas98,  [5:19:41 | 20. Čer 2019]

Velké herní události : Taverna Léto 2019 : Čo sa bude hrať?

icebear,  [17:37:34 | 19. Čer 2019]

Ostatní pokec : Ostatní zcela neherní témata : Zajímavé články, videa aneb "Co jsem našel na webu"

Citron,  [15:38:02 | 19. Čer 2019]

Obecný pokec o hrách, hraní či herních projektech : Kickstarter projekty : Altar Quest

melk0r,  [11:00:40 | 19. Čer 2019]

Obecný pokec o hrách, hraní či herních projektech : Herní guláš : Vaše poslední úlovky (deskové hry)

Lolo,  [14:07:08 | 17. Čer 2019]

Obecný pokec o hrách, hraní či herních projektech : Tvůrčí koutek : Téma pro prototyp karetní hry

Panzer,  [0:10:16 | 17. Čer 2019]

Middara : Dojmy : Dojmy

Pilgrimage,  [22:35:47 | 15. Čer 2019]

Obecný pokec o hrách, hraní či herních projektech : Videonovinky ze světa deskových her : Hrad Hier

dufus,  [0:26:17 | 15. Čer 2019]

Obecný pokec o hrách, hraní či herních projektech : Kickstarter projekty : Middara

Citron,  [15:10:32 | 14. Čer 2019]

Obecný pokec o hrách, hraní či herních projektech : Kickstarter projekty : Jurassic World: Miniature Game

TomasV,  [13:34:37 | 14. Čer 2019]

Ostatní pokec : Hudba : Post metal

Nate Higgers,  [13:11:12 | 14. Čer 2019]

Obecný pokec o hrách, hraní či herních projektech : Kickstarter projekty : Last Aurora

DD.,  [10:06:45 | 13. Čer 2019]

Blood Bowl (2016 edition) : Novinky : Aktuality nejen z pražského Blood Bowlu

Grom,  [16:04:04 | 12. Čer 2019]

Studená válka 1945-1989 : Dojmy : TS: Turn Zero + Promo packs

Lomikar,  [10:45:59 | 12. Čer 2019]

Obecný pokec o hrách, hraní či herních projektech : Tvůrčí koutek : Co dál s mojí hrou?

DD.,  [9:19:53 | 12. Čer 2019]

Obecný pokec o hrách, hraní či herních projektech : Kickstarter projekty : Dungeonology: the expedition

Happy,  [7:28:42 | 12. Čer 2019]

Recepty



  • Nemůžete odpovídat na toto téma
37 odpovědí

#1
Seils

Seils


Zakládám téma kde se můžeme podělit o zajímavé a vyzkoušené recepty:)

#2
Seils

Seils


Houbové kyselo s mlékem (falešné bez kvásku)

musím se podělit o recept, který si poslední dobou děláme na koleji, jednoduchá a rychlá polévka bez vývaru a kvásku

Ingredience:
20 dkg sušených hub (různé druhy) / nebo 1/4 dkg čerstvých hub
4 brambory
1 cibule
1 litr vody
1/4 litru sladké smetany
4 dkg hrubé mouky
2 vejce
1 bobkový list
kopr
kmín
sůl

Postup:
Očištěné brambory dáme vařit do osolené vody s kmínem a jemně nakrájenou cibulí. Sušené houby namočíme asi na 2 hodiny do mléka, nadrobno nakrájíme a dáme vařit s brambory.  Rozkvedláme smetanu a 2 lžíce mouky, přidáme trochu vody z brambor a za stálého míchání vlijeme do brambor. Rozklepneeme vejce a dáme je do polévky povařit. Přidáme trochu kopru, bobkový list a smetanu.

#3
Oblud

Oblud


Obludný salát

Při každé herní grilovačce se mě pár lidí ptá na to, jak dělám svůj míchaný salát. A protože si již nechci třepit ústa, tady je recept:

Ingredience:

1/2 menšího čínského zelí
2 střední cibule (nejlépe červené) nebo svazek jarní cibulky
1 konzerva černých oliv bez pecky ve slaném nálevu (350g)
1 konzerva sterilovaného hrášku (250g)
1 konzerva sterilované kukuřice (250g)
3 větší rajčata
Kvalitní panenský olivový olej
Balzamikový ocet
Sůl (může být i např. Podravka)

Postup:

Zeleninu nakrájíme na menší kousky (cibuli hodně na jemno, olivy na půlky) a smícháme dohromady. Do salátu vlijeme šťávu z oliv a šťávu z hrášku, ne však z kukuřice - tu naopak před smícháním s ostatními ingrediencemi necháme okapat. Dle chuti zalijeme olivovým olejem a octem a přisolíme. Je-li to možné, necháme cca hodinu odstát v ledničce.

Pozn.: salát získá na zajímavosti, mícháme-li jej ve staré ruční pračce.

Přiložený soubor (y)



#4
Marvin

Jelikož je tu pěkná řádka wargamerů a také proto, že her s tématikou Rakousko-Uherské C&K armády moc není, dovoluji si postnout alespoň autentický recept, který vařily C&K polní kuchyně. Kupodivu je to i celkem dobré:)

Brambory v majoránkové omáčce – recept z C&K polní kuchyně

Oškrabané brambory nakrájíme na plátky a vaříme v hrnci. Jakmile jsou měkké, přidáme jíšku, sůl a majoránku (nesléváme). Potom osmaženou cibuli, pár kapek octa a ještě povaříme.

#5
Elissa

Doporučuji cukíňáky - tzn. část brambor (více než polovinu) do klasických bramboráků nahradit cuketou - je to moc dobré (a sníte toho víc, protože jsou lehčí než bramboráky)

#6
Ella

vzhledem k tomu, že jsem na sladké tak zásadně cuketovou buchtu, ta nemá chybu
my dláme bramboráky s cuketou 1:1 cuketu: bramborám je to sice lehčí, ale zas to chutná jako bramboráky

#7
Guest_Ringo_*

Guest_Ringo_*
Špagety nebo jiné těstoviny (kolínka a pod.) posypané Grankem, na to cukrem moučkou. Lze trochu pokapat roztopeným pravým máslem.

Jedno z mých nejoblíbenějšich jídel:-)

tohle je nejlepsi rychlovka, pravda, kdyz nekomu tuto kombinaci sdelim, zpravidla se na me diva jako na mimozemstana:-)

#8
ozzy

náhodou špagety s grankem jsou klasika. Btw můj recept na čekankový salát: 3 puky čekanky, modroplísňový sýr, hruška, dijonská hořcice, med, bílý pepř, citron, troška soli, olivový olej. Čekanku pokrájíme, do toho na kostičky nakrájenou hrušku, pokrájíme podle chuti sýr (já ho dávám celkem dost) a zálivka je lžíce hořcice, lžíce medu, zakápnout olivovým olejem, šťáva z půlky citronu, bílý pepř a sůl. Zalijeme, promícháme, kdo chce, může přidat vlašský ořechy, já je nedávám.
"Proč Já?!"
-ozzy-

#9
jarmuk

jarmuk
Co se týká bramboráků mám dva osvědčené recepty:
Jednou jsem zkusil dát do brambor 1:1 celer a je to křehčí a fuck dobrý
druhý je z nějakého časáku před lety: Jen nastrouhejte brambory na hrubo a tak to hoďte na pánev, placka se spojí sama.Nakonec trochu koření, je jedno jaké, mě poslední dobou baví na to hodit masalu, kari, nebo jen sýr.

#10
hvar

hvar
Takže aby mi Velcí bratři nesmazaly příspěvky - včera karbanátky z květáku - květák rozdělíte na prvočinitele asi se přidá trochu mouky aby to drželo? Vajíčko bez skořápky rozšleháte, karbanátek do mouky, vajíčka a strouhanky (kupovaná hotová strouhanka je prej jed), asi se to smaží - nebo se to dá do takový tý horkovzdušný trouby co umí i hranolky ale chutná to divně, a pak se to sní, ovšem proti těm okurkám to chutná výborně.

Dneska budu mít špagety se sýrem. Ještě 25 dní.

#11
Mr.Satan

Mr.Satan
K těm cuketám: miluji je takto - pokrájí se na plátky a pak už jen lehce osmaží na olivovém oleji a kari koření. K tomu vařené brambory a tatarka z jogurtu. 500 ml bílého jogurtu, lžička plnotučné horčice, 2 malé na drobno nakrájené kyselé okurky a špetka soli.  Všechny ingredience se jen důkladně promíchají. Výborné a lehké jídlo.
Přicházím z temnoty věků....

#12
Pamir

Musím se podělit o recept, u kterého jsem netušila, že bude mít úspěch při všech možných akcích - narozky silvestr, deskohraní apod. Je to najednohubky. Spíše na tu věc, co se na ně maže. Je to výborné i ke grulovanému masu. Nelekněte se dvou fází postupu. Vypadá to složitě ale není to pravda.  Je to můj osobní recept. Inspiraci jsem našla na slovensku a vycházela jsem z receptu na Panský salát, který jsem si upravila do své chuti.

První fáze:
150g celeru na hrubém struhadle nastrouhat
500 ml vody
2 lžíce octa
1/2 lžičky soli
- vodu přidedu k varu, dám do ní ostatní suroviny a vařím 10 min. Pak to scedím a rychle prohodím studenou vodou pro zastavení varu.
Druhá fáze:
100g majonézy (Hellmans - jinou ne, tahle je osvědčená, jinak to skazí chuť a nesplést s tatarkou)
1 lžíce cukru (vrchovatější a pokud máte dejte třtinový)
1 lžička octa
1/2 lžičky soli
pár kapek citronu - nesmí chybět, dá to specifiskou chuť
bílý mletý pepř (5 otoček) - nešetřím, ale pozor rozleží se až po chvilce. Takže za 5 minut ochutnám a dle potřeby přidám. U nás se dává 5 otoček
150 g pikatních jablek na hrubém struhadle nastrouhat (oloupané zbavené jabřinců)
- suroviny krom jablek z fáze dvě důkladně promíchám a nechám rozpustit, pak dám jablka a celer.
- nechám uležet dvě hodiny. Pak ihned podávám. Je dobré dodržet i dobu uležení, nezkracovat a pak zkonzumovat. Nenechávat do druhého dne. Pustí to vodu a není to ono. Stejně nezbyde...
- dávám na klasický rohlík, ne žádný cereální apod. Normálně na kolečka jako jednohubky.

#13
Kedrigern

Podělím se o recept na skořicové vafle - upozornění, pro přípravu je nutné vlastnit vaflovač! Ideálně vše míchat ve šlehači (doma připravujeme pomocí tyčového mixéru s metlí).

Skořicové vafle
125g másla
2 lžičky hnědého cukru
3 vejce
250g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1-2 lžičky skořice
mléko

Rozetřeme povolené máslo s cukrem, přidáme do šlehače 3 vejce a vše smícháme dohromady. Smícháme mouku se skořicí a práškem do pečiva a postupně přidáváme k vajíčkům a máslu. Jakmile začne těsto houstnou, začneme přilévat mléko (na střídačku s moukou) - těsto by mělo mít konzistenci hustčího palačinkového těsta.

Dobrou chuť ;) !
Alea iacta est

#14
Pamir

musím se s váma podělit o výbornej recept na chleba. Dneska jsem dopekla podle nové knížky, co jsem dostala a musím říct že je to zatím top. Ani na internetu jsem tak dobrej recept nenašla.

280 ml voda
8 g droždí (ne sušené)
390 g chlebové hladké mouky
75 g žitné mouky
1,5 lžičky soli
1,5 lžičky kmínu
1,5 lžičky cukru
2 lžičky octa
2 lžičky oleje olivovýho


polovinu vlažné vody smíchám s droždím a cukrem. Nechám vzejít kvásek (15-20 min), naliju do pekárky  a přidám zbytek vody, olej, ocet. pak dám mouku a klasicky do rohů sůl a kmín. Dám program na francouzký chléb (poslední kynutí je 50 minut). Velikost chleba programuju na 750 g. Zapnu a už to fičí...

Jde to i bez kvásku. Na dno tekutiny + sůl. Pak mouku, kmín  a navrch droždí. Zapmout a už to zase fičí.

#15
Micc

Vzhledem k tomu, že konečně pořádně začala grilovací sezona, přidávám receptík na zpestření jídelníčku. U nás velmi oblíbené Kuřecí prsa se švestkou

Potřebujeme: Kuřecí prsa, sušené švestky, slanina, pepř, sůl

Z kuřecích prsou nakrájíme menší plátky a trochu je rozklepeme tak, aby do kousku šla zabalit sušená švestka - chce si to vyzkoušet, z jedněch prsou dělám cca 5-6 kousků. Osolíme, opepříme a zavineme sušenou švestku. A pak to celé ještě zabalíme do plátku slaniny. Když je to dobře udělané, nemusí se používat ani párátka na fixaci.
A pak už jenom ugrilujeme.

Tento příspěvek byl upraven od Micc: 17 červen 2013 - 04:16


#16
Permonick

kulinářské hity vánočního deskoherního Hradiště (nepočítaje tedy famózní Obludnou vánoční večeři) :)

vegan guláš (porce cca pro 10 lidí):

Ingredience:
Olivový olej
cibule (cca 4 středně velké)
jedno velké (tzv. rodinné :D ) balení sojových kostek
mrkev (cca 4 menší)
petržel (cca 3-4 menší)
brambory (cca 3-4 velké)
1 balení hlívy ústřičné
zeleninový bujón
tempeh (1-2 balení)
kus chleba
koření - pokud si nemícháte vlastní, tak osvědčená směs je 1xMaďarský guláš, 1xGulášové koření a na dochucování 1x Gulášová paprika (ti co mají rádi více pálivé si gulášovou papriku nahradí chilli), případně sojová smetana

Postup:
Sójové kostky dáte vařit spolu se zeleninovým bujónem. Mezitím pokrájíte cibule, mrkev, petržel i brambor.

Cibuli hodíte na pánev spolu s olivovým olejem a osmahnete, nicméně se vybodnete na nějaké dozlatova a budete ji držet na plameni až dokud nezačne hnědnout, v tu chvíli spolu s ní zapražíte koření (v případě kupovaného použijete obě gulášové směsi, gulášovou papriku si necháte až na případné dochucování).

Zhruba tou dobou byste měli mít dovařené sojové kostky, takže je sceďte, do bujónu, který vám zbyl dejte vařit mrkev, petržel a brambor, a sójové kostky přihoďte k cibuli a koření a taktéž osmahněte.

Z pánve celou směs přidejte rovnou k vařící se zelenině a přidejte hlívu a tempeh (najemno nadrolený nebo rozmixovaný). Celý (pevný) obsah hrnce by měl být ponořen + trošku nad, takže v případě potřeby dolijte bujónem/vodou.

Hrnec zakryjte poklicí a vařte další cca 2 hodiny (nebo expert varianta, zapečete v troubě předehřáté na 200-250 stupňů :) ) a pak ideálně do rána nechat uležet (pokud nemáte za zády banda žroutů, co sní půlku hned v noci :D ). Pokud je guláš málo kořeněný, máte v zásobě právě gulášovou papriku, pokud by byl pro vás naopak příliš ostrý, zjemníte ho sojovou smetanou. Pokud je příliš řídký, zahustěte ho nadroleným chlebem.

Pokud chcete ještě o něco hutnější variantu, lze přidat máslové fazole nebo sojové boby (nutno počítat, že je musíte dát namočit aspoň 12 hodin před vařením).

Dýňové překvapení (cca 4 menší porce):

olivový olej
cibule (2 středně velké)
dýňové pyré (1 sklenice)
sójová smetana
1 balení seitanu
mrkev (2-3 menší)
petržel (1 větší)
sójové boby nebo fazole (cca 300g - namočit aspoň 12 hod. před vařením)
zeleninový bujón
koření: pokud nemáte vlastní směs, tak se mi osvědčilo kupované Grilovaná zelenina

Dáme vařit boby/fazole v zeleninovém bujónu.

Pokrájíme nadrobno cibuli, mrkev, petržel i seitan a dáme spolu s olivovým olejem osmahnout.

Ve chvíli kdy začne cibule hnědnou přidáme čtvrt až půl sáčku koření, zapražíme a přilijeme trochu zeleninového bujónu, chvíli zeleninu podusíme a přidáme dýňové pyré.

Poté dusíme dále, přičemž by mělo vzniknout něco jako kaše, ale ne příliš husté.

Těsně předtím než do výsledné směsi přidáte boby/fazole, přelijte cca 100ml sojové smetany a poté celé promíchejte.
to by moh říct každej...

#17
sydo

Diky moc! Ac masozrout, obe jidla byla opravdu luxus. Obzvlast u gulase bych prisahal, ze v nem byla klizka a ne soja.
The more that you give a shit the more you happier.
- Tomáš Řepka

#18
ozzy

Recept na zeleninové curry pro Elenistára (doufám, že jůheláci si to taky užili)

Nakrájíš jednu cibuli a rozmačkáš do ní cca 4 stroužky česneku (dle chuti). Necháš zesklovatět na pánvi, já přidávám ještě lžičku třtinovýho cukru, aby to zkaramelizovalo.

Na to hodíš pokrájenou zeleninu (mrkev, brambory, květák) a zprudka osmáhneš na té cibuly, aby se sem a tam začali tmavnout růžky. Já dávám jeden menší květák, cca třičtvrtě kila brambor a půl kila mrkve (tu krájej na tenká kolečka). Když to máš takhle v pánvi, tak tam přidej 2-3 lžíce červený curry pasty, já používám Cock Brand. Pak to zalej kokosovym mlíkem, jedna plechovka stačí. Nech lehce probublat a dolej to zeleninovym vývarem, cca 1 litr. Pak asi 20-30 minut na menším plameni nechat dusit a je hotovo :-)
"Proč Já?!"
-ozzy-

#19
Lolo

permone prosim ta hod sem aj recept na ten vyborny cizrnovy gulas z horky. dik
Anytime, anywhere

#20
DD.

Vsak vegan gulas mas o 2 prispevky vyse. Nebo permon vari nekolik variant?

Tento příspěvek byl upraven od DD.: 08 březen 2015 - 04:28
Stokrat napsat: prispevek vYse






0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních uživatelů